Het college is van plan om in het najaar de PMD-inzameling aan huis, middels plastic zakken aan lantaarnpalen, in te voeren. De InwonersPartij heeft hierover vragen gesteld, zoals:

  • Waarom kiest het college voor een directe algehele invoering in Lelystad?
  • Waar is het Plan van Aanpak? Zijn er alternatieven en werden o.a. de wijkraden en inwoners hierbij betrokken zoals bij het speelplaatsenbeleid?

Wijken
De Lelystadse wijken zijn naar onze mening te divers om deze inzameling als een ‘eenheidsworst’ in het najaar plaats te doen vinden. Waarom onze twijfels? Stoepen wel of niet aanwezig, breedte van de stoepen, centrale ophaalplaatsen zoals in de Archipel/Kamp waar nu tientallen vuilcontainers op hoeken van de hofjes moeten worden aangeboden omdat de vuilniswagens niet tot in de wijk kunnen komen vanwege de veiligheid, etc, etc.

Eigen onderzoek
Bovendien blijkt uit eigen onderzoek dat:

  • Bewoners die wij spraken, gelet op de wijkinrichting en de te verwachten vervuiling, achterblijvende handhaving e.d., nauwelijks of zelfs geen vertrouwen hebben in het nieuwe voorgestelde systeem. En zich verbazen over een invoering zonder (voor-) overleg.
  • De gemeente Noordoostpolder, na ongeveer 4 jaar inzameling met plastic zakken aan de weg, terugvalt op de inzameling met een extra container (dus STOPT met inzameling middels plastic zakken). De reden hiervoor is o.a. dat het toch gebruiksvriendelijker blijkt te zijn om containers te gebruiken, het rendement hoger is met containers en bovendien de bereidheid tot afvalscheiding met containers (nog) hoger is.

De InwonersPartij zal zich daarom zeer kritisch opstellen bij de behandeling van dit voorstel door de Raad en vooral pleiten voor daadwerkelijke inspraak. Participatie, inspraak en ‘Uw mening telt’ mogen geen loze beloften/verwachtingen zijn.

Fractie InwonersPartij
Fred Wilcke