Bron: Gemeente Lelystad

Door het vaststellen van de subsidieregeling is het nu ook in Lelystad mogelijk om subsidie te krijgen voor het oprichten en in stand houden van een buurtbusorganisatie. Het budget voor 2016 en 2017 is hierbij leidend. Halverwege 2017 wordt het gebruik van de subsidieregeling geëvalueerd.

Routes
De buurtbussen mogen alleen ingezet worden op routes waar geen concurrentie is met reguliere stads- en streekbuslijnen. Daarnaast moet de organisatie over voldoende vrijwilligers beschikken en na een opstartperiode minimaal 400 reizigers per maand vervoeren. Voor de invoering van de buurtbussen gaat de gemeente samenwerken met Arriva. Met een buurtbus kan tegen relatief lage kosten een voorziening geboden worden als hiervoor vanuit de samenleving initiatief genomen wordt.

Vrijwillige buurtbuschauffeurs
Het kenmerk van een buurtbusproject is dat er openbaar vervoer wordt uitgevoerd dat gebruik maakt van de diensten van vrijwillige buurtbuschauffeurs die onder supervisie staan van een vrijwillig bestuur. De inzet van een buurtbuslijn mag er niet toe leiden dat reguliere buslijnen daardoor veel minder reizigers hebben. De buurtbus zou een mooie vervanging kunnen zijn voor de wijkbus door Lelystad-Noord waar de InwonersPartij altijd voor heeft ‘gevochten’. De bus kwam destijds te vervallen, omdat deze niet kostendekkend genoeg was. Nadien hebben de bewoners van het Golfpark en omgeving gevraagd om verlegging van de route van lijn 3. Het college had destijds besloten om het burgerinitiatief voor de routewijziging van lijn 3 af te wijzen, maar wel toegezegd de mogelijkheden van een buurtbus nader uit te werken. De subsidieregeling voor het oprichten en in stand houden van een buurtbusorganisatie is hiervan een uitwerking.

Organisatie
Inmiddels is er contact met een aantal bewoners die zich in willen zetten voor de totstandkoming van een buurtbusorganisatie. Deze gaat zich onder andere richten op het werven van vrijwilligers. Ook anderen kunnen een initiatief voor een buurtbus indienen. Buurtbussen zijn achtpersoonsbusjes die door vrijwilligers bestuurd worden. Er rijden in Nederland enkele honderden buurtbussen rond, vooral in gebieden waar te weinig vervoervraag is voor een buslijn met grote bussen. Ook buurtbussen rijden een vaste route volgens een dienstregeling.

Burgerparticipatie
Onze wethouder Ed Rentenaar: “Deze subsidieregeling maakt het mogelijk om gehoor te geven aan burgerinitiatieven die het openbaar vervoer willen gaan verzorgen in wijken waar anders geen bussen zouden komen vanwege de te hoge kosten. Ik ben dan ook heel blij dat we met hulp vanuit de samenleving er toch voor kunnen zorgen dat ook hier het vervoer geregeld wordt met vrijwilligers. Het is een mooi voorbeeld van burgerparticipatie en ik hoop dat meer initiatieven zich hiervoor aanmelden.”

Luc Baaten
Fractievoorzitter