Tijdens de raadsbijeenkomst van afgelopen dinsdag 5 juli werd het raadsvoorstel Lelykracht behandeld.

In de aanloop van de behandeling werd door de raad o.a. geconstateerd:

‘Het voorliggende voorstel laat op dit moment nog onvoldoende zien welke bijdrage de nieuwe werkwijze van de 4 organisaties kan opleveren, zowel ten aanzien van burgerparticipatie, bestrijden van negatieve effecten van de bezuinigingen in het sociaal domein, als de gewenste opbrengsten op de hierboven genoemde sociale domeinen. Als ook op het terrein van het eigenaarschap echt bij de inwoners te laten en een faciliterende en regisserende rol nemen.’

Ondanks deze constateringen heeft een ‘select gezelschap ’uit de raad tot op het allerlaatste moment geprobeerd er toch nog iets van te maken… Middels een amendement werd gesleuteld aan het geheel en stemden alle fracties, met uitzondering van de InwonersPartij en OPAPlus in met de opgedragen uitwerking door de 4 organisaties. Vooraf werd NIET met de organisaties gecommuniceerd en zij kregen middels dit amendement ‘gewoon’ een opdracht via het college mee…. Nieuwe werkwijze lijkt het voor voorstellen die niet voldoen maar een groot aantal politieke gremia wel uitgevoerd willen zien.

Aanvullende opmerkingen:

  • Verder ontbrak een Plan van Aanpak en daarmee dus ook concreetheid in de opzet. Daarnaast alleen oog voor de positieve effecten van sociale cohesie en niet voor de ook aanwezige negatieve aspecten van cohesie die wel degelijk bestaan.
  • Waar ook volledig aan werd voorbijgegaan was o.a. het navolgende :’….Voor het programma van Lelykracht hebben de 4 instellingen voor drie jaar een gemeentelijke bijdrage gevraagd. Deze bijdragen voor de jaren 2016 (€125.000), 2017 (€225.000) en een deel van 2018 (€100.000) zijn nodig om het vliegwiel van ’Lelykracht’ aan te zwengelen waardoor ‘Lelykracht’ in combinatie met de inzet van eigen middelen (opmerking: betreft €150.000) van de Lelykrachtorganisaties een gezonde financiële basis krijgt’………

In het kader van de behandeling van het raadsvoorstel onderstaand onze inbreng:

‘Wij zijn aan dit soort extra’s nog lang niet toe.’

‘Deze samenwerking, dit initiatief tussen voornamelijk op subsidie gebaseerde instellingen/organisaties valt toe te juichen maar het is voor ons nog te vroeg om hier extra subsidiegeld in te steken. Zeker niet in relatie tot al die pijnlijke bezuinigingen die wij bij anderen hebben doorgevoerd en nog steeds doorvoeren, zoals:

Huishoudelijke hulp, Jeugdzorg, Werk en Inkomen, Ouderenzorg, Integratie, Statushouders, Maatschappelijke begeleiding, Psychische Zorg, Schuldhulpverlening, Bijstandsuitkeringen, Kwijtscheldingen Gemeentelijke belastingen, Armoedebeleid, Verminderde Onderhoud in de stad, de Wijkbus, Gratis Openbaar Vervoer 65+ers. Daarnaast is er behoefte aan o.a. gratis Parkeren, ondersteuning bij de asbestsanering en is er sprake van een AGORA-theater die het water tot aan de lippen staat.

Voorzitter, op zich juichen wij het initiatief toe, ondanks dat wij vinden dat het ook een kwestie is van het meegaan met de tijd en dat e.e.a. ook behoort bij de dagelijkse maatschappelijke taakstelling en de bedrijfsvoering. Er worden op dit moment nog steeds pijnlijke besluiten genomen die ingrijpen op de financiële situaties en/of hulp van gezinnen en individuen. Juist daarom moeten we, wat de InwonersPartij betreft, zelfs de schijn vermijden met geld te smijten, in dit geval gaat het om €450.000.

Wat ons betreft een zoethoudertje. Waarbij ik mij feitelijk schaam om met deze beeldspraak die fracties die met een U-bochtconstructie hier toch geld aan willen uitgeven te overtuigen dit onder de huidige financiële omstandigheden niet te doen.

Wanneer u dat wel doet is dat bijna een half miljoen uitgeven, wat de InwonersPartij betreft, vanuit de inhoud van het voorstel aan gebakken lucht!! En heeft u wat uit te leggen aan hen die op dit moment op enige wijze gekort worden en/of niet geholpen worden. Hoezo sociaal…….?

Evenzo dat u in de richting ondernemers en burgers pijnlijke keuzes neemt, mag dat ook best richting deze 4 directeuren van onze gesubsidieerde instellingen/organisaties. En zij zullen ons dat niet kwalijk nemen, want zij zijn realistischer dan u denkt en begrijpen ons dilemma als het gaat om het stellen van prioriteiten en pijnlijke keuzes maken.’

Media

Onze afwijzende houding (en die van OPAPlus) werd door de pers tot op het moment van deze publicatie niet opgepakt. De negatieve reacties die er op o.a. Omroep Flevoland door inwoners werden gegeven, ondanks de positieve berichtgeving van de schrijvende pers!, sterken ons in onze houding en het afwijzen van het voorstel zoals het er lag onder de huidige financiële omstandigheden.

Wij houden vol: ‘Aan dit soort extra’s zijn wij nog lang niet toe’.

Onderstaand een mailreactie die wij u niet willen onthouden (naam bij de fractievoorzitter bekend)

“Gisteren heb ik als burger de laatste raadsvergadering van dit semester bijgewoond. Hier is ook een besluit gevallen over een financiering van 125.000 euro voor Lelykracht. Hier ben ik als burger erg geschrokken dat men zo makkelijk aan hun geld kan komen. 4 directeuren die niet in staat zijn een gedegen plan in te dienen en toch een meerderheid van de raad die hiermee akkoord gaat. Als burger had ik graag andere prioriteiten gezien maar begrijp dat dit een democratisch land is en hier ook de meeste stemmen gelden. Maar als burger zie ik wel graag dat de mensen die stemmen/bepalen waar de gelden van de burger naar toe gaat er verantwoordelijk mee om kan gaan. Als burger ben ik erg teleurgesteld met de raad die hier op gestemd heeft. Een groot stuk vertrouwen is hiermee verdwenen. Ik ben dan ook erg sceptisch over de toekomst.

Ik begrijp nu ook waarom er geen spiegels hangen in de raadzaal want hoe kun je als raadslid in de spiegel kijken terwijl je deze beslissingen maakt.” Einde mailbericht

Flevopost

Journalist Kees Bakker schreef recent op zijn weblog nog dat er de laatste tijd aardig wat spanning is ontstaan in de politiek. Ook had hij het over irritaties en spanningen bij de gemeentefracties. Tevens constateert hij dat stemgedrag feitelijk ten koste gaat van ‘de inhoud’… Ten aanzien van Lelykracht heeft hij hier, wat de InwonersPartij betreft, een punt!

Luc Baaten
Fractievoorzitter