In voorgaande bestuurlijke boodschappen werd gemeld: ‘Bezuinigen tot op het bot’, ‘De bodem bereikt’, ‘Er moeten pijnlijke keuzes worden gemaakt’ Geen of nauwelijks mogelijkheden om te vernieuwen’. Ook werd er recentelijk nog gesproken over ‘….zorgen….en zorgelijke ontwikkelingen…’.

Met regelmaat horen we de laatste maanden dat onze economie groeit. Dat is op zich waar, maar wanneer wij kijken naar onze inkomens dan kan niet iedereen blij worden. Want velen, zoals grote groepen gepensioneerden ontvangen zelfs geen inflatiecorrectie op hun pensioen. Laat staan een indexering van hun pensioen. Wel worden ze geconfronteerd met o.a. de BTW verhoging en de ‘strafbelasting’ op een eventueel afbetaalde hypotheek op hun huis. Ja, daar zou dan belastingverlaging tegenover staan… Dat moeten we dan -netto- eerst maar eens zien.

Regelmatig gaven wij aan dat de basis van ons welzijn wordt gevormd door goed onderwijs, werk en inkomen en niet de bijstand. Welnu, als wij dit optellen dan werkt de onzekerheid die er nog steeds op de arbeidsmarkt is niet mee en staat velen hun welzijn nog steeds onder druk.

Voor onze stad geldt dat ook wij economisch gezien in de lift zitten, maar de ontwikkeling van het vliegveld en o.a. de Flevokust moeten de banen nog creëren. Het is dus veelal geduldig afwachten. En dat betekent dat velen in onze stad vwb werk aan de kant staan en hun toekomst onzeker is.

Recent konden we lezen dat o.a. Flevoland achter blijft bij het landelijk gemiddelde als het gaat om economische groei. We moeten oppassen dat we ons niet rijk rekenen door een kleine groep als representatief te zien en te denken dat het wel goed zit. Nee, juist nu aandacht voor hen die niet ‘automatisch’ meer loon ontvangen maar nog steeds worstelen om baan-behoud, AOW-gaten op te vangen en zich al dan niet van redelijke (toekomstige) pensioenen te verzekeren. Voor velen is het ook in de komende tijd, ondanks economische groei nog steeds een grote uitdaging om de touwtjes aan elkaar te knopen.

Onze Programmabegroting (huishoudboekje) is voor dit moment ‘Mager maar gezond’, dat is mooi, maar voor echt nieuwe dingen (nieuw beleid) is er helaas nog geen ruimte. We zullen ook voor de komende periode als gemeente twee keer moeten nadenken alvorens ons geld uit te geven om daarmee belastingverhogingen voor u te voorkomen.

Luc Baaten
Fractievoorzitter