Als InwonersPartij hebben wij regelmatig aandacht besteed aan een -volwaardige bioscoopfunctie- voor onze stad. Hierbij zien wij echter geen rol weggelegd voor de Agora. Eerder hebben wij ons respect uitgesproken voor de directeur, maar ook uitgesproken dat het theater een ‘groot-ontvanger’ van subsidies is. Diverse malen hebben wij ook aangegeven dat het telkenmale financieel (extra) bijspringen alleen gebaseerd is op het feit dat anders slechts sluiting van het theater dan wel privatisering de enige uitkomst zou zijn. En dat willen wij ook weer niet.

In dit kader steunen wij het college in het actief streven naar een volwaardige zelfstandige bioscoop in het Stadshart, maar ZONDER het op subsidies draaiende (ge-)houden Agoratheater.

Opmerking: In een gemeentelijke nieuwsbrief valt o.a. te lezen: ……‘Deze partijen (lees: gemeente, Agora en bouwbedrijf Van Wijnen) hebben de intentie om in het komende half jaar gezamenlijk tot een businesscase te komen. Vooronderzoek heeft aangetoond dat het in principe mogelijk is om dat te bereiken. Zij doen dat ieder vanuit hun eigen rol en voor eigen rekening en risico……’ en …’De partijen gaan op zoek naar een filmdistributeur en een belegger om het plan financieel rond te krijgen en verder uit te werken, inclusief de daarbij behorende contractvorming…..’.

De Stichting Agora vanuit ‘eigen rol en voor eigen rekening en risico’, waarbij de risico’s die door Stichting Agora worden gelopen feitelijk terugslaan op de gemeente Lelystad. Dan komt de vraag ook op of de gemeente niet, door tussenkomst van de Agora, ondernemerschap uitoefent.

Fractievoorzitter
Luc Baaten