Door de raad werd een transitiefonds van € 4,5 miljoen in het leven geroepen om knelpunten op te kunnen vangen. Aangezien in de afgelopen periode bleek dat het gebruik van dit fonds feitelijk geen recht deed aan de bedoeling van de raad, werden dinsdagavond middels een amendement de criteria aangepast. In de afgelopen weken werd door de InwonersPartij samen met de PvdA en VVD in goed overleg de basis gelegd voor deze wijziging.

Voor de aanwending van de laatste 2,5 miljoen euro uit het Transitiefonds gelden uitsluitend de uitgangspunten en bepalingen zoals opgenomen in de navolgende besluitpunten.

1. Het Transitiefonds heeft betrekking op de volgende domeinen of combinaties van domeinen:

  • Decentralisatie Jeugdzorg
  • Decentralisatie AWBZ / nieuwe WMO
  • Decentralisatie werk / Participatiewet
  • Invoering Passend onderwijs

2. Onttrekkingen aan het Transitiefonds zijn bedoeld om met incidenteel geld structurele oplossingen voor knelpunten in de transities te realiseren. De oplossingen realiseren dusdanige innovaties van systemen en/of werkwijzen bij uitvoeringsorganisaties dat in 2018 meer kwalitatief goede ondersteuning wordt geleverd voor minder geld.

3. Besteding van het Transitiefonds wordt gebaseerd op de volgende uitgangspunten:

  • Het leidt tot structurele oplossingen waardoor gaten in interventies worden opgeheven of dubbele interventies worden voorkomen;
  • Verbetert aantoonbaar de opbrengst voor cliënt/burger/leerling;
  • Is gericht op het snel opschalen en afschalen van hulpverlening en benut de eigen kracht van cliënt/ burger/ leerling;
  • Gaat uit van samenwerkende instanties en gezamenlijk gedragen verantwoordelijkheid.

4. De sociale wijkteams/ de jeugd en gezinsteams brengen gekwalificeerde adviezen uit over de aanwending van de middelen uit het Transitiefonds. Het college wordt verzocht voorgaande nader uit te werken en hierbij de regie te voeren, zonder dat aanvraagprocedures worden opgetuigd. Daarbij stelt het college vast of wordt aangesloten bij de bovenstaande besluitpunten.

5. Bij elk afzonderlijk traject zal de organisatie van één van de samenwerkende partijen belast worden met het beheer (ontvangst en betalingen) en de financiële en juridische verantwoordelijkheid voor de geoormerkte middelen.

6. De sociale wijkteams/ de jeugd- en gezinsteams informeren jaarlijks, of tussentijds op uitnodiging van de raad/ college, over de in gang gezette oplossingen van knelpunten/ doorgevoerde innovaties en de effecten van de bereikte doelen/ veranderingen.

7. Onttrekkingen uit het Transitiefonds zijn niet begrensd in tijd en kunnen plaatsvinden zolang het fonds niet is uitgeput. Middelen uit het fonds kunnen alleen ingezet worden als andere voorliggende financiering niet mogelijk is. Middelen moeten niet uitgegeven worden, maar mogen dat beargumenteerd wel.

Toelichting
Met deze besluiten wordt getracht de sociale wijkteams en de jeugd en gezinsteams (de teams) te versterken in hun rol als spin in het web: professionals die onafhankelijk van organisatiebelangen, maar in het belang van de cliënten structurele systeemveranderingen kunnen sturen.

De wijkteams/JG- teams zijn afkomstig uit organisaties, die samenwerken vanuit de 4 domeinen: de jeugdzorg, de AWBZ/de WMO, participatie en onderwijs. Zij vormen collectieve platforms, die dicht bij de inwoners staan, de wijken en de stad in kaart hebben, en de inwoners en elkaars en organisatiemogelijkheden van ondersteuning kennen.

De teams signaleren, bespreken en activeren oplossingen door uitvoerende instanties uit de 4 domeinen in samenspraak met de gemeente. Het wijkteam JG- team is verantwoordelijk voor het signaleren van knelpunten, het doen activeren van innovatie en oplossingen, het rapporteren over de uitvoer en de behaalde effecten en informeert hierover de gemeente.

De teams beschikken door het bovenstaande over sturingsmiddelen, die ingezet kunnen worden voor het stimuleren van de achterliggende uitvoeringsorganisaties. Het kan dus ook gaan om regionaal werkende organisaties en middelen kunnen daarbij wijk-overstijgend (op stedelijk niveau) worden ingezet.