Afgelopen dinsdag hebben de fracties hun beschouwingen gehouden. Onderstaand een paar zaken uit onze bijdrage.

Algemeen:

De begroting omvat ca € 254,5 miljoen waarvan ca € 110 miljoen aan lasten binnen het sociaal domein. En posten waar ALLE inwoners van Lelystad mee te maken hebben ca € 104 miljoen. Wij zien dit als een onbalans.

  • Wij  verwachten van het college dan ook, mede gelet op de reeds genomen preventieve maatregelen en ook nu weer grote financiële inspanningen, zichtbare resultaten in de komende periode binnen met name het sociaal domein.

Huisvesting:

Specifiek aandacht blijven wij vragen voor:

  • Het structureel en intensief blijven controleren om een markt van ‘huisjesmelkers’ te voorkomen;
  • Wanneer illegale huur en verhuur wordt geconstateerd geen alternatieve huisvesting/woonruimte wordt geboden.
  • Terughoudend wordt opgetreden met vergunningverlening aan huizenbezitters  om gezinswoningen om te mogen bouwen voor kamerverhuur.

Migratie:

Uit eigen beweging voerde de Nationale Ombudsman een onderzoek uit met betrekking tot inburgering.

Dit ‘ik vind het‘ stuk, zoals wij dat willen noemen, doet naar onze mening afbreuk aan de inspanningen die in Lelystad al worden gepleegd. Daar waar de ombudsman het noodzakelijk acht dat de overheid een aantal door hem, opgesomde uitgangspunten centraal stelt in haar handelen, kunnen en willen wij als fractie InwonersPartij dat samen met het college van B&W en deze Raad zelf wel beoordelen.

Gesubsidieerde instellingen

  • Te lezen valt dat de grote gesubsidieerde culturele instellingen veel moeite hebben om de reeks taakstellingen op de subsidies volledig te realiseren.

Maar waar de pijn dan werkelijk zou komen te zitten kunnen wij nergens lezen. * Want waar ligt dan die kritische grens van de bedrijfsvoering?

  • Welke maatschappelijke output loopt dan gevaar?
  • Hoe ernstig zou een beperking van activiteiten dan wel zijn?
  • Waar zouden die tegenvallers dan uit kunnen bestaan?

Zomaar een opsomming van een aantal onbeantwoorde vragen waar wij graag antwoord op zouden willen hebben van het college.

  • Wij hebben het idee dat er steeds meer ‘een grijs gebied’ wordt opgezocht door de grote gesubsidieerde instellingen. Wat door ondernemers in de stad gedaan kan worden, daar moeten gesubsidieerde instellingen volgens de InwonersPartij bij wegblijven.

Zo is het publiek belang bij bijvoorbeeld het Sportbedrijf Lelystad ‘Beheer en verhuur van sportaccommodaties en organisatie van diverse sportstimuleringsactiviteiten’.

Maar toch zien we een gigantische verbouwing, met bij de gemeente geleend geld bij de Koploper, om verhuur mogelijk te kunnen maken voor een ongebruikelijke periode in de zakenwereld van 15 jaren in de fitness- en fysiotherapiesfeer. Dit is feitelijk toch gezondheidszorg waar diverse ondernemers ook al actief in zijn? Wij zien dit dan ook als het niet voldoen aan de eerder genoemde doelstelling van het Sportbedrijf. Wij vinden namelijk nergens verhuur aan gezondheidscentra als doelstelling terug.

Wij hadden het in het begin over ‘grijs gebied’.  Welnu de InwonersPartij zal in de komende periode de gesubsidieerde instellingen zeer kritisch blijven volgen en het college telkenmale bevragen wanneer wij daar aanleiding toe te zien.

  • Voor nu de vraag of het college deze situatie met en bij de Koploper aan ons als fractie en raad op korte termijn zou willen verduidelijken en ook een toets op de andere gesubsidieerde instellingen wil uitvoeren.