Dinsdagavond stond de Dutch Match Cup op de raadsagenda. De zeilrace hield de gemoederen in de afgelopen jaren zowel in de stad als binnen de raad behoorlijk in beweging. Nadat de zeilrace niet meer doorging zou de organisator het voorgeschoten bedrag van € 100.000,- op de subsidie terugstorten voor een bepaalde datum. Batavia Sailing Center BV heeft het geld niet teruggestort. Dat was de reden voor ons om vanuit onze volksvertegenwoordigende en controlerende rol hier aandacht aan te besteden. Onderstaand het overzicht.

Gehanteerde tekst:
Voorzitter,
De InwonersPartij heeft vanaf het allereerste moment haar kritische houding vwb de financiële risico’s van de Dutch Match Cup niet onder stoelen of banken gestoken.

Daar komt nu de informatievoorziening richting raad en de gekozen terugbetalingsregeling van het voorschot op de subsidie bij. De antwoorden op de gestelde vragen en later de aanvullende vragen en de ter beschikking gestelde zowel geheime als openbare stukken, leverden steeds meer vragen op.

Reden om de achterliggende stukken, financiële en niet financiële alsook de correspondentie chronologisch en diepgaand te bestuderen. Ik heb dat samen met de heer Hers van de VVD gedaan.

Helaas konden en kunnen wij over voor ons belangrijke stukken, vanwege de opgelegde geheimhoudingsplicht en privacy-gevoelige achtergrond, in het openbaar inhoudelijk niet vrij communiceren.

Er wel op ingaan zou onbedoeld een vertekend beeld kunnen geven en/of ons en derden in de problemen kunnen brengen. Daarom gaan wij uit van het kennis hebben van de stukken door de raadsleden van zowel het geheime als het openbare deel en wil ik mij mede namens de VVD beperken tot de eindconclusies op basis van de genoemde bestudering van de stukken.

Constaterende dat:
1. De raad niet uit eigen beweging werd geïnformeerd over het gegeven dat een door Batavia Sailing Center aan de gemeente verschuldigd bedrag van 100.000 euro niet werd terugbetaald en successievelijk een betalingsregeling met de schuldenaar is overeengekomen;

2. werd nagelaten vast te stellen of de 100.000 euro als verstrekt voorschot op de subsidie voor DMC editie 2015 daadwerkelijk is uitgegeven aan compensatie van het restverlies DMC 2014 en aan voorbereidingskosten van DMC editie 2015;

3. het uitblijven van de terugbetaling als een voldongen feit wordt beschouwd;

4. daar geen consequenties aan zijn verbonden, anders dan een overeengekomen onbevredigende betalingsregeling.

Overwegende dat:
1. De raad niet uit eigener beweging werd geïnformeerd over het uitblijven van de terugbetaling van het voorschot op de subsidie voor de DMC editie 2015;

2. begrepen had moeten worden dat in dit geval het informeren van de raad in de rede ligt;

3. op een weinig kritische wijze is omgegaan met de financiële verslaglegging/verantwoording van Batavia Sailing Center BV;

4. er een onvoldoende kritische opstelling naar de schuldenaar is ingenomen;

5. aan het uitblijven van de terugbetaling geen consequenties zijn verbonden;

6. er geen zekerheden zijn gesteld t.a.v. de terugbetaling.

De motie van afkeuring -op dit dossier-!! die de InwonersPartij nu samen met de VVD indient is nogmaals het gevolg van onze bevindingen op dit dossier. Niet meer en niet minder.

En laat ik volstrekt duidelijk zijn, het gaat ons om dit dossier. Voor het functioneren van de wethouder op de overige dossiers hebben wij zelfs waardering.

  • Zijn van mening dat: op dit dossier, de belangen van de gemeente onvoldoende zijn behartigd en
  • Keurt het gevoerde beleid op dit dossier af.

Luc Baaten
Fractievoorzitter InwonersPartij

Nawoord:
Ik laat verdere conclusies buiten beschouwing. Een deel van de raad vond de motie of onterecht, of ‘te zwaar’ en daarmee haalde deze motie de meerderheid niet. Dossier DMC gesloten.