Tijdens de Algemene LedenVergadering besteedde het bestuur aandacht aan de periode van 2001 – het heden – en vooral de toekomst. In vervolg hierop het onderstaande vanuit de fractie.

Vanaf de oprichting hebben bestuur, raadsleden en leden van de InwonersPartij altijd gestreefd naar een ‘politieke volwassenheid’. Dat wil zeggen een groei van (recalcitrante) oppositiepartij naar bestuurderspartij. Deze periode kenmerkt(e) zich, net als bij een gezin, met ups en downs. Oftewel het ‘(op-)groeien’ gaat ook in de politiek gepaard met vallen en opstaan.

Zo’n periode vraagt van eenieder andere vaardigheden, je moet meegroeien. Net zo meegroeien als ouders te maken krijgen met pubers. Ook betekent dat het kunnen en willen loslaten en afstand nemen. Geen afscheid nemen, maar vrijheid geven, vrijheid die gebaseerd is op de waarden en normen die je vanaf het begin hebt meegegeven. En accepteren dat niet alles gaat zoals je dat zelf mogelijk zou doen. Maar wel trots zijn dat je kind/partij, zich staande houdt onder omstandigheden waar, helaas, velen dit niet lukt. Doe je dat niet, dan zul je veel van de mooie momenten van het ‘opgroeien naar volwassenheid’ (gaan) missen. Dus geen domme, rancuneuze of boosaardige reacties.

En ja, dat vraagt o.a. om vertrouwen en de kunst om ‘los te kunnen laten’. Dat is niet gemakkelijk. Je krijgt er wel veel voor terug. Op deze wijze kun je dan ook met trots over je kind/partij praten en volop genieten van al die mooie dingen die je met hem/haar op alle momenten van het opgroeien hebt meegemaakt en nog mee kunt maken. En hoef je later niet te denken…..‘had ik dat maar anders gedaan’.

De komende jaren zal de fractie (en onze wethouder) vanuit de huidige ‘jong volwassen’ situatie de ambities van het bestuur en de leden samen nog meer invulling geven. Dit alles in het belang van onze stad, haar inwoners (jong en oud), ondernemers ,maar zeker ook bezoekers en gebaseerd op opgedane nieuwe ervaringen en wijsheden.

Namens de Fractie InwonersPartij
Luc Baaten