Bataviastad zou voor dit moment aan zijn max zitten vwb uitbreiding. Wij hebben uitgesproken dat een uitbreiding niet de ontwikkeling van de kust (toerisme/recreatie) in de weg mag staan. Wij zijn van mening dat wanneer er een verzoek vanuit Bataviastad zou komen voor verdere uitbreiding dit niet tegengehouden mag worden. 

De wijkcentra niet verzwakken blijft ons uitgangspunt.

Stadshart
Wij zijn het met het college eens dat je het Stadshart vanuit de kern zou moeten versterken. Dus, van binnen naar buiten werken als het gaat om het zich vestigen van nieuwe bedrijven.

Parkeren
Regelmatig, ook nu weer, wordt er gesproken over de parkeergelden in het Stadscentrum. Aangezien parkeren nooit gratis is, vinden wij dan ook dat het initiatief om te komen tot mogelijke aanpassing van de tarieven vanuit de ondernemers moet komen. Als we kijken naar een Palazzo en een aantal wijkcentra, dan is het parkeren daar ‘gratis’ omdat de ondernemers hierin geïnvesteerd hebben. Mogelijk dat de gekozen ‘formule’ van Jumbo en Deen in het centrum, om een deel van het parkeerkaartje te vergoeden, als voorbeeld kan dienen voor de overige ondernemers in het centrum.

Parkwijk
Het college wil de bouw van de nieuwe wijk Parkwijk ‘versnellen’. Hier zijn wij op tegen zolang er onduidelijkheid bestaat mbt het Voortgezet Onderwijs. Eerst duidelijkheid als het gaat om (eventuele) samenvoeging en locatiekeuze in combinatie met mogelijke nieuwbouw. Dus, wat ons betreft, eerst duidelijkheid voor wat betreft zeker ook de ARCUS alvorens in deze omgeving met nieuwbouw te starten.

Referendum

Één van onze punten waar wij ons al lange tijd op richten is het referendum. Afgelopen dinsdag waren wij dan ook verheugd toen, in dit geval, een raadplegend referendum door de gemeenteraad werd aangenomen. Daarnaast werd er ook nog voor gekozen om via het internet (o.a. panels) de mogelijkheid te bieden om meningen te kunnen geven.

Vuurwerk en het (verkeerde) bekende ‘Nederlandse vingertje’
GroenLinks wilde met een motie een vuurwerkverbod afdwingen binnen een straal van 300m van de opvang vluchtelingen aan de Schepenen. Het zou ’traumatiserend’ zijn voor de vluchtelingen….. Wij gaven aan dat je dat niet met een motie moet afdwingen, maar eerst eens na zou moeten gaan bij de mensen zelf hoe zij vuurwerk zouden ervaren. Nou, dat antwoord kregen wij al snel. Wat bleek? Het COA (Centraal Orgaan Asielzoekers) informeert de vluchtingen actief mbt onze vuurwerk-traditie en er is bij de mensen zelf geen behoefte aan welk verbod dan ook.

Fractievoorzitter
Luc Baaten