De “Buitenzwemmers Lelystad” zwemmen met regelmaat in het Markermeer en gaan met een losse ladder, in/uit het water bij één van de vlonders aan de Oostvaardersdijk nabij de Saerdam. Een vaste trap zou daarom een ideale oplossing zijn.

De InwonersPartij heeft zich de afgelopen periode ingezet voor de gewenste trap en tevens aandacht gevraagd ook voor de andere vlonders. Tevens bleken een aantal reddingsboeien in de aanwezige kasten te ontbreken. En natuurlijk ging het ook om de vraag of je hier überhaupt wel mag zwemmen.

Naar aanleiding van onze vragen en inzet de volgende resultaten op een rijtje:

  • Ter plaatse van de steigers aan de Saerdam geldt geen zwemverbod. Het zwemmen is echter wel op eigen risico en er wordt ook niet gecontroleerd op de zwemwaterkwaliteit.
  • Gezien het feitelijke gebruik is het verstandig om vanuit het aspect veiligheid vaste ladders aan te brengen om in geval van nood veilig uit het water te kunnen komen. Daarom is besloten om vaste ladders te laten aanbrengen. De verwachting is dat deze eind juli worden geplaatst.
  • Wettelijk is er geen verplichting om reddingsboeien te plaatsen. De geplaatste reddingsboeien ‘verdwijnen’ echter met regelmaat. Met het plaatsen van vaste ladders ontbreekt de noodzaak om reddingsboeien aan te schaffen en te plaatsen. Na plaatsing van de ladders worden de reddingsboeikasten dan ook verwijderd.

Na het plaatsen van de 2 vaste trappen kunnen zowel de “Buitenzwemmers Lelystad” als een te water geraakt persoon op een snelle en veilige manier uit het water komen. Daarnaast wordt de gemeente niet meer geconfronteerd met de aanschaf van telkenmale nieuwe reddingsboeien omdat onverlaten deze blijkbaar niet kunnen laten hangen.

Fred Wilcke
Raadslid