Van: Fractie InwonersPartij Lelystad

Aan: de Voorzitter van de Tweede Kamer
Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

I.a.a.: Vereniging van Nederlandse Gemeenten
Postbus 30435
2500 GK Den Haag

Lelystad, 10 juni 2016

Betreft: Reactie op de Ledenraadpleging Uitwerkingsakkoord Verhoogde Asielinstroom

Geachte Voorzitter van de Tweede Kamer,

Op 28 april jl. hebben het kabinet en de VNG een uitwerkingsakkoord Verhoogde Asielinstroom gesloten. Over dit onderhandelaarsakkoord wordt een ledenraadpleging gehouden. Door het college van de gemeente Lelystad werd in een Raadsvoorstel verzocht om geen wensen/bedenkingen tegen dit uitwerkingsakkoord in te brengen.

Als raadsfractie brachten wij bij amendement aanvullend aan het voorstel het volgende in: ‘met dien verstande dat er bij de uitvoering van het akkoord rekening dient te worden gehouden met de huidige draagkracht en bevolkingssamenstelling van gemeenten in het algemeen en Lelystad in het bijzonder’.

Naar onze mening wordt er in het algemeen en dus ook nu weer in dit voorliggend Uitwerkingsakkoord teveel gestuurd op inwoneraantallen.

Aangezien het college aangeeft: ‘Daar gaan wij niet over en u moet bij de Regering zijn’, alsook: ‘Wij voeren slechts een regeringsbesluit uit’, richten wij ons dan ook tot u.

Wij willen het wetsvoorstel/besluit om de asielinstroom op inwoneraantallen bij gemeenten te sturen ter discussie stellen en vragen daarvoor uw aandacht. Het gaat dus niet om de opvang op zich, maar de wijze waarop. Het toewijzen zonder voldoende rekening te houden met de daadwerkelijke situatie van een gemeente. ‘Een zak met geld’ voor bijstand, onderwijs, huisinrichting etc. lost de werkelijke problemen niet op.

Uw (de) doelstelling om wonen en werkzaamheden te combineren blijkt veelal niet uitvoerbaar. Vaak komt het neer op wonen en bijstand/bijstandsregelingen. Dit levert uiteindelijk enorme teleurstelling op.

Waar naar onze mening teveel aan voorbij wordt gegaan, ook nu weer bij dit Uitwerkingsakkoord Verhoogde Asielinstroom, is o.a. het sociaal-maatschappelijke aspect, de economische omstandigheden (werkgelegenheid), de huidige gesignaleerde onevenwichtige bevolkingssamenstelling en de financiële draagkracht van de gemeente Lelystad.

• Opleidingsniveau en inkomen ligt lager dan gemiddeld.
• Groep middeninkomens is relatief groot en heeft minder te besteden dan gemiddeld in Nederland.
• Relatief veel huishoudens met lage inkomens.
• Werkloosheid boven landelijk gemiddelde.
• Kwijtingen gemeentelijke belastingen lopen steeds verder op (in korte tijd richting de €1.4 miljoen).
• Meer dan 29% van de Lelystadse bevolking is van niet-Westerse afkomst.
• Meer dan gemiddeld groeien de kinderen op in een bijstandsgezin.
• Meer dan 60% van de inwoners heeft 1 of meer ondersteuningen.
• Etc., etc.

Opmerking: Zie ook ‘Demografische kerncijfers per gemeente van het Centraal Bureau voor de Statistiek’.
Onze fractie is van mening dat met het sturen op inwoneraantallen te weinig rekening wordt gehouden met de daadwerkelijke situatie van de gemeente/gemeenten. Een onevenwichtige verdere ontwikkeling van de stad vergroot bovendien het risico voor het noodzakelijke draagvlak. Er wordt al openlijk gesproken over een dreigende tweedeling.

Wij willen erin slagen vluchtelingen veilig en goed op te vangen op een wijze die wij als stad ook kunnen dragen. Dit kan naar onze mening, zoals eerder aangegeven, niet bij toewijzing door te sturen op inwoneraantallen maar op de daadwerkelijke situatie waarin een gemeente verkeert. Maatwerk dus!

Wij zijn bereid, indien daar behoefte voor bestaat, ons standpunt mondeling toe te lichten.

Namens de fractie van de InwonersPartij Lelystad,

Luc Baaten
Fractievoorzitter