Voor 20 december kunnen gemeenten nog reageren op het Onderhandelaarsakkoord van de VNG als het gaat om afspraken tussen het Rijk- provincie- gemeenten en VNG als het gaat om het ‘Bestuursakkoord Verhoogde Asielinstroom.

De raad heeft op geen enkele wijze via B&W kunnen reageren/meepraten als het gaat om de inhoud van dit akkoord. 

Toen wij als fractie dit naar voren brachten ontvingen wij onderstaande reactie van het college: “………….Als te doen gebruikelijk bij VNG onderwerpen heeft het college het voorstel en het stemadvies van de VNG gewogen en zal haar stem uitbrengen. In relatie met de betrokkenheid van de raad heeft het college niet anders gehandeld dan andere zaken waarover bij het VNG gestemd moet worden……. en…..ter informatie: het college zal een positieve stem uitbrengen ten aanzien van het gesloten akkoord.”

Opmerkingen vanuit onze fractie naar aanleiding van dit, voor ons, onbevredigende college-antwoord bij dit specifieke vluchtelingenprobleem van -wereldformaat-:

  1. De huidige situatie heeft een impact op Europa, Nederland, alle gemeenten van Nederland en haar inwoners tot op buurman/buurvrouw niveau. Daarom zijn wij als InwonersPartij van mening dat het college, alvorens het akkoord al dan niet gewijzigd te accepteren, de raad hierbij had moeten betrekken. Het is niet voor niets dat gemeenten de gelegenheid hebben gekregen om tot het einde van deze week een reactie op dit Bestuursakkoord te kunnen geven en datook de raadsleden de ledenbrief mbt het Bestuursakkoord ontvingen.
  2. Blijkbaar ziet het college het huidige vluchtelingenprobleem als een van de ‘reguliere agendapunten’ binnen de VNG. Wij dus niet. Wij zijn derhalve en dat is zachtjes uitgedrukt, ‘not amused’!

Fractie InwonersPartij